Dinkel, kallas även gammelvete, speltvete och spelt, är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel. Dinkel innehåller cirka 13% protein vilket är lika stor andel som i ägg. Det består vidare av ca 62 procent kolhydrater, 8,8 procent fibrer och 2,7 procent fett.

Dinkel har odlats i Norden mycket länge och tros vara släkt med dagens vete, närmare bestämt en hybrid av emmervete och einkornvete. Det tros ha sitt ursprung i mellanöstern, men ursprunget är omtvistat.Under medeltiden odlade man dinkel i Schweiz, Tyskland och Tyrolen. Dinkel har under de senaste hundra åren ersatts av ”vanligt” vete. De senaste åren har dinkel dock blivit mer populärt, på grund av det inte kräver lika mycket gödning som ”vanligt” vete. Dinkel trivs i mager och kalkrik jord och odlas med framgång på bland annat Gotland.

Idag finns dinkelmjöl hos ett flertal fabrikanter.

Jag brukar byta ut delar av vetemjölet, eller helt, mot dinkelmjöl, både när jag bakar och lagar mat. Det finns också färdiga matvaror med dinkel tex detta Dinkelknäcke från Saltå Kvarn!

Bilder: Berteqvarn, Finax och Saltå Kvarn.