Jag kan ibland få panik och känna att huvudet är totalt fullt. Det går inte att stuva in mer! Jag kan inte komma ihåg mer saker. Jag kan inte hålla i ordning på mer saker. Det händer för mycket på alla fronter.
Hemma. Jobbet. Barnen. Relationen. Kompisar. Föräldrar. Det är TOO MUCH!

Det brukar ofta resultera i att vi glömmer saker. Man kan stå mitt på köksgolvet på väg någonstans men vad, det har vi ingen aning om, det tappade vi ute i hallen. (ofta backar man tillbaka och vips kan det komma tillbaka..)

Det är helt enkelt så att huvudet är fullt. Arbetsminnet är överbelastat!

Forskarna är övertygade om att det finns en övre gröns för vad arbetsminnet kan klara av, runt sju instruktioner i taget. Och i dagens intensiva samhälle ligger vi ofta nära eller över den gränsen. Distraktioner i massor.

Tänk dig att du sitter i ett kontorslandskap:
du arbetar vid din dator, du får mail, det ringer i en telefon, du får ett sms, kollegan bredvid pratar högt, en mobiltelefon ringer långt borta med en signal som låter som barnskrik och som pricken över i:et så hörs en kollega spela Tomas Ledin i ett powerpointmaterial….och du försöker skriva en villkorstext som kräver hög koncentration. Funkar? Hardly!

Men även här anpassar sig människan tro det eller ej. IQ-tester på 18-åringar som gör lumpen visar att de idag har högre intelligens än sina jämnåriga för 30 år sedan. Mänsklighetens problemlösningsförmåga verkar bli bättre och bättre! Forskarna vet inte säkert vad det beror på, men en teori är att arbetsminnet har förbättrat sin kapacitet! Med andra ord: Det går att träna upp eländet (huvudet alltså…)

Om vi ska återgå till dig och mig, vad kan vi göra med våra stackars överbelastade hjärnor? Knep kommer här:

  • Om du letar efter något, upprepa det hela tiden, högt eller tyst för dig själv, då kan du klara av att fokusera fastän det är en väldigt massa saker som distraherar runt omkring dig.
  • Organisation är A och O. Planera. Skriv upp, gör listor, skicka sms till dig själv, ställ klockan osv
  • Och, man kan faktiskt träna upp sitt arbetsminne som sagt! Men jag tror lika mycket på att göra tvärtom, vila! Gå ut i skogen, och gå, och lyssna på tystnaden!

    Källa: DI Weekend, Torkel Klingberg, Den översvämmade hjärnan

    Annonser