är det bästa jag vet – speciellt den jag gravar själv!! Jag brukar använda mittenbiten på en tjockislax!! För att slippa fundera över ev parasiter – hårdfrys laxen upp till 5 dygn.

Blanda
½ -1 dl grovt salt
3 msk vit eller svartpeppar som du stött våldsamt *ler* med en mortel
½ dl socker

Du behöver oxå ca 1 kg lax och 2 knippor dill

Gnid in laxen med salt o peppar o sockerblandningen på köttsidorna – lägg dillen på den understa laxbiten och lägg den andra ovanpå. För ner laxen i en plastpåse och stäng igen påsen så tätt du kan. Lägg i en form och jag brukar ha en tyngd det första dygnet för att pressa ihop laxen (som ett mjölpaket ungefär)

Vänd laxpåsen morgon och kväll – beroende på tjocklek på biten tar det olika lång tid men vi brukar grava 3-4 dygn.

När laxen är klar så tar man ur den ur påsen och skrapar försiktigt bort socker/salt blandningen – nu är den färdig att skäras upp.

lax.jpg

Bild: Privat

Annonser