Många talar om Quinoa, men vad är det egentligen?


Mjölmålla eller quinoa (Chenopodium quinoa) är en ört som växer vilt i Sydamerika. Växtens frön är ätliga och ett bra val av födointag med tanke på deras näringsvärden. Det finns röd och vit quinoa, fast den vita är vanligast.

Quinoa kan användas precis som ris eller couscous i alla sorters rätter, och smakar ganska neutralt, som ris ungefär.

När man tillagar quinoa brukar man först skölja dem i kokhett vatten(skolla) och sedan koka den med dubbelt så mycket vatten som quinoa. Man sköljer quinoan eftersom det finns bitterämnen i quinoa som går bort när man sköljer dem i hett vatten. Om man inte sköljer quinoan kan smaken bli lite bitter, men det är inte farligt. När man kokar quinoan ser det ut som att fröna får svans, vilket är helt normalt och beror på att de groddas under kokningen.

Historia
Quinoa började odlas av Inka-indianerna i Sydamerika, och det är en anledning till att Inka-riket blev så stort, att de åt quinoa som är så näringsrikt, quinoa innehåller nästan allt man behöver.

Tips från Ettbraliv är att blötlägga quinoafröerna en kort stund innan kokning så groddas de enklare/fortare!

Vill du läsa mer? NyfikenVital eller Saltå Kvarn.

Bild: Google

Annonser