Tranbär får allt mer uppmärksamhet. De finns i såväl kosttillskott som drinkar på krogen. Vem har inte avnjutit en härlig Cosmopolitan och drömt om det glamorösa livet i Sex and the city.

En viktig orsak till bärens popularitet är att de visat sig kunna motverka urinvägsinfektioner. Ett tiotal studier visar att den har en både förebyggande och behandlande effekt.

Tranbär innehåller proantyocyaidiner, blå-röda färgämnen med antioxidativa egenskaper som hör till gruppen flavonoider. De har visat sig kunna hindra sjukdomsframkallande baktierier från att fästa sig på urinblåsans vägg och även högre upp i gångarna mot njurarna.

Läkare brukar rekommendera 15 ml tranbärsdryck, två gånger om dagen, som förebyggande behandling för den som lätt får urinvägsinfektioner. När man väl har symtom på infektion kan man dricka ett glas, ca 2-3 dl transbärsdryck två gånger om dagen.

Några studier visar att tranbär kan hämma effekten av magsårsbakterien Helicobacterpylori och därmed minska risken för masår och magsäckscancer.

Tranbären tycks också kunna skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. Liksom lingon har de en kraftig antioxidativ effekt. De kan skydda det onda kolesterolet, LDL, mot härskning och därmed minska risken för åderförkalkning. En skotsk studie visar även på en antiinflammatorisk effekt.

Vill man inte slå på stort med Cosmopolitan, går det även briljant att blanda tranbärsjuice med lite bubbeldricka, med eller utan alkohol 😀

Annonser